Sogneaften i Brorsonhus

Onsdag d. 29. september 2021, Kl. 19:00 til kl. 21:00

Genforeningsklokkerne i Tønder Kristkirke er blevet 100 år!

De to yngste klokker i kirketårnet er genforeningsklokker, som støbtes af De Smithske Jernstøberier i 1920. Klokkerne havde derfor 100 års jubilæum i 1920.

I den anledning holder organist og klokkenist Erik Kure, Vejle, et spændende foredrag med ledsagende billeder, tekst og lyd om klokkerne og klokkestøberiet, samt lokale, nationale og internationale forhold i kirken og det omgivende samfund i årene omkring 1920.

Vi skal også høre om kirkens øvrige klokkehistorie, herunder om kirkens fire ældre klokker støbt af henholdsvis Lorenz Strahlborn i 1722, Claus Asmussen i 1702, Bochumer Verein i slutningen af 1800-årene og en anonym støber i 1650.

Men der trækkes også linjer tilbage i tiden, for vi skal se, hvordan man har støbt kirkeklokker siden det 6. årh. efter Kristi fødsel. Ligesom vi skal høre om reformationens anliggende og rolle i forhold til klokkerne, samt om klokker, der omstøbtes til kanoner.